Šarlota Stýblová s národním týmem žen U16 ovládla European Women’s Ice Hockey Cup 2023

24.4.2023 | HC Spartak Polička | Autor: Miloš Grubhoffer

Ilustrační fotografie Ilustrační fotografie

Další ZLATO! Nejmladší hokejistky obhájily triumf na Evropském poháru

Foto: Facebook Česká hokejová reprezentace žen23. dubna 22:06

České hokejistky do šestnácti let to znovu dokázaly a vystoupaly na pomyslný vrchol Evropy! Ve finále Evropského poháru v Budapešti porazily domácí Maďarky a opět po roce slaví prvenství.

Před rokem zvítězily Češky ve finále velmi hladce 4:0, unavený domácí tým jim už nedokázal konkurovat. Tentokrát se vytáhl lépe a svěřenkyním Jana Lucáka zatápěl. Oklepal se z tvrdé rány, kterou mu zasadila už po patnácti sekundách hry Julie Jebousková! Česká kapitánka vyjela od mantinelu na střed hřiště a i díky cloně se trefila pod břevno. Maďarky srovnaly šťastnou tečí Anny Kornyilové v přesilovce pět na tři a nerozhodný stav držely téměř do konce druhé třetiny. Mimochodem – stejně jako loni se finále na rozdíl od základní skupiny hrálo na třikrát 20 minut. Češkám vrátila vedení ve 36. minutě životním gólem Alena Luxemburková, která rovněž pálila do horní části branky a slavila poprvé v reprezentační kariéře. Trenéři měli šťastnou ruku, na finále k sobě totiž dali Jebouskovou, Luxemburkovou a nakonec se prosadila i třetí zmiňovaná. Stačilo dokonce jen 11 sekund třetí třetiny, než dorazila puk po střele Jebouskové. Národní výběr se mohl opřít o výtečnou gólmanku Danielu Novákovou, která Maďarkám pochytala 34 ran. Jakmile sedm minut před třetí sirénou prostřelila všechno od modré čáry Aneta Paroubková, všichni v hale Mátyásföldi už tušili, jak to dopadne. Češky ještě ubránily oslabení a pak už na sebe konečně mohly radostně naskákat.

             
            Naše dívčí naděje jsou znovu na vrcholu Evropy!

Jenom škoda, že turnaje se kromě Švédska tentokrát neúčastnilo ani Finsko, takže Češky nemohly změřit síly s těmi nejsilnějšími konkurentkami...

Výsledek finále:

ČESKO – MAĎARSKO 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 1. Jebousková (Luxemburková), 36. Luxemburková (Šindelářová), 41. Šindelářová (Jebousková), 54. Paroubková (Felcmanová) – 15. Kornyilová (Gergelyová).
Rozhodčí: Daleová (Švýcarsko) – Andrewsová (V. Británie), Bublová (Česko).
Vyloučení: 6:1, navíc Fehérová (Maďarsko) 10 minut.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 36:35 (10:12, 15:11, 11:12).
Diváci: 136.
Nejlepší hráčky: Daniela Nováková – Réka Effi Hiezlová.
Česko: Nováková – Fromová, Stýblová, Paroubková, Tischler, Chladová, Jarabková, Panešová – Jebousková, Luxemburková, Šindelářová – Gildainová, Mazancová, Pánková – Felcmanová, Nogová, Šťástková – Palíšková. Trenér: Lucák.
Maďarsko: Takácsová – Konczová, Kornyilová, Hajduová, Szabóová, Harasztová, Simonová – Báhiczkiová-Tóthová, Mozolaiová, Pásztorová – Hiezlová, Polónyiová, Weilerová – Bereczkiová, Fehérová, Gergylyová – Kovácsová-Ferenczová, Paskaová, Sághyová. Trenér: Fodor.

O 3. místo:
Francie – Švýcarsko 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)

O 5. místo:
Norsko – Slovensko 3:4 po sam. nájezdech (1:2, 1:0, 1:1 – 0:0)

O 7. místo:
Německo – Rakousko 2:1 po sam. nájezdech (0:1, 0:0, 1:0 – 0:0)

Konečné pořadí Evropského poháru

1. Česko
2. Maďarsko
3. Švýcarsko
4. Francie
5. Slovensko
6. Norsko
7. Německo
8. Rakousko