spolupráce klubů HC SPARTAK POLIČKA a SKLH ŽDÁR NAD SÁZAVOU

9.9.2020 | A-TÝM | Autor: převzato z: www.hokejzr.cz

Ilustrační fotografie Ilustrační fotografie

převzato z: www.hokejzr.cz

PO UPLYNULÉ SEZONĚ, V NÍŽ NAŠI JUNIOŘI PO BARÁŽOVÉ PROHŘE S HCM WARRIORS BRNO SESTOUPILI Z EXTRALIGY JUNIORŮ, NASTALA PRO NAŠE VEDENÍ OTÁZKA, JAKÝM SMĚREM SE VYDAT S NAŠÍ NEJSTARŠÍ MLÁDEŽNICKOU KATEGORIÍ. A JAK TO DOPADLO? TO SE DOZVÍTE V DNEŠNÍM ČLÁNKU.

Ve hře byly dvě varianty – pokračovat v juniorské soutěži, konkrétně v Lize juniorů (nejnižší juniorská soutěž), nebo tuto soutěž nepřihlásit a najít pro naše juniory uplatnění v mužském krajském přeboru. Nakonec vyhrála varianta druhá a náš klub tak naváže spolupráci s týmem HC Spartak Polička.

Výbory obou klubů se dohodly na tří až pětileté spolupráci, a to nejen na úrovni mužů. Při posledním jednání na poličském zimním stadionu byla výborem HC SPARTAKU svolána schůzka všech hráčů (muži, junioři), kde jim byl představen sportovní manažer Plamenů Miloslav Šimon, nový trenér Vojtěch Šír, který v současné době studuje trenérskou licenci A, a také hrající asistent trenéra Luboš Kunstmüller, který v letošním roce ukončil svoji druholigovou kariéru.


JEDNÁ SE O DLOUHODOBOU SPOLUPRÁCI

„Ve Žďáře jsme po loňské sezoně juniorky hledali alternativu pro kluky, abychom měli návaznost na A-mužstvo ve Žďáře, a vzhledem k tomu, že s Poličkou jsme v kontaktu a spolupracujeme v mládeži dlouhodobě, tak se nabízela varianta vzájemně si vypomoci i v kategorii mužů,“ vysvětluje toto rozhodnutí trenér Vojtěch Šír, který v loňském roce vedl, společně s Martinem Sobotkou, právě naši juniorku. „Jedná se o dlouhodobou spolupráci, takže to určitě není projekt, který se po sezoně zbourá. A to je myslím nejen pro mě velká výzva vše nastavit tak, aby to dávalo pro obě strany smysl, takže žádné dlouhé rozhodování to určitě nebylo, spíš než jestli do toho jít jsem přemýšlel, jak to zrealizovat,“ přibližuje Šír.

A co jeho osobně nejvíce na tomto spojení láká? „Společná vize vedení klubu v Poličce a Žďáru, a to je hlavně výchova mladých perspektivních hráčů. Vzájemně jsme se domluvili, že se společně budeme snažit pracovat hlavně na tom, abychom hráče zdokonalovali, a oni tak měli možnost pomýšlet i na vyšší soutěže,“ říká Šír, který si v minulých letech připsal na své konto i 105 utkání za seniorské mužstvo Plamenů, a pokračuje: „Rozhodně se nechceme vydat cestou skupování starších zkušených hráčů z celé republiky, abychom měli výsledky okamžitě, ale měli by to být většinou mladí kluci, ať už z Poličky nebo Žďáru nad Sázavou, doplnění o pár starších hráčů, kteří nám budou kluky usměrňovat a pomáhat s jejich progresem. Tím nechci říci, že nechceme mít výsledky, ale myšlenka je hlavně taková, že chceme klukům pomoci v jejich hokejových kariérách,“ vysvětluje cíle tohoto „projektu“ nový trenér Spartaku.


MENTOR LUBOŠ KUNSTMÜLLER

Velkým plusem pro mladé hráče, kteří budou v dresu Poličky v krajském přeboru Pardubického kraje nastupovat, je rozhodnutí Luboše Kunstmüllera. Ten se rozhodl, že bude pokračovat v kariéře a bude pro hráče (nejen) vzorem a mentorem pro jejich rozvoj. A proč se rozhodl pokračovat právě v Poličce? „Nabídky určitě nějaké byly. Hrát v Poličce jsem se rozhodl, protože mě zaujala možnost být hrajícím asistentem trenéra a sbírat zkušenosti s trénováním a taky jsem věděl, do jakého prostředí jdu, protože můj syn hrál jeden rok za dorost Poličky,“ říká devětatřicetiletý útočník, který bude v Poličce působit i jako hrající asistent trenéra. Ale jak se bude v této nové pozici cítit, to zatím sám netuší. „Vůbec nevím, ale snad mě to nijak nebude svazovat při zápasech. Já sám bych chtěl být spíš hráč a chtěl bych, aby mě tak brali i kluci,“ vysvětluje své rozhodnutí.

A jak se těší na svoji další sezonu? „Na sezonu se těším, bude to pro mě něco nového, nová výzva. A doufám, že se nám bude dařit a přilákáme na stadion co nejvíce diváků,“ doufá „Kuzma“, který na druholigových kluzištích odehrál celkem, dle neoficiálních statistik, úctyhodných 737 zápasů, během nichž dokázal 219krát překonat brankáře soupeřů, a k tomu přihrál na dalších 251 branek svých spoluhráčů, což v celkovém součtu dělá skvělých 470 kanadských bodů.


SYSTÉM SOUTĚŽE

Ohledně systému příštího ročníku krajské hokejové ligy, ve které bude nastupovat HC Spartak Polička, byly ve hře různé varianty. Kromě jiného se mluvilo o určité formě spojení s Královéhradeckým krajem, případně o možném odchodu účastníků z Vysočiny, ovšem nakonec je všechno prakticky při starém. Oproti minulému ročníku však s tím pozitivním rozdílem, že krajská liga bude mít deset účastníků, když se do startovního pole po dvouleté přestávce vrací právě Spartak Polička (naopak Skuteč, která se z krajské ligy vloni odhlásila, míří na Vysočinu).

Sezona by se měla rozběhnout, budou-li tomu okolnosti nakloněny, v neděli 27. září. Základní část se hraje dvoukolově každý s každým, o podobě nadstavby se bude teprve rozhodovat. Play-off se odehraje na tři vítězná utkání.

Účastníci KL Pardubicka 2020/2021: HC Spartak Choceň, HC Kohouti Česká Třebová, HC Hlinsko, HC Chotěboř, TJ Orli Lanškroun, HC Litomyšl, HC Chrudim, HC Světlá nad Sázavou, HC Slovan Moravská Třebová, HC Spartak Polička.